Produkty z certyfikatem Health Claim (EU432/212)

Wszystkie produkty posiadają aktualne wyniki badań laboratoryjnych Uniwersytetu w Atenach (do pobrania ze stron produktowych)

Prezentacja prof. Prokopis Magiatis Uniwersytet w Atenach  "Związki fenolowe w oliwie"

-> do pobrania  (pliki ppsx lub pdf

Rozporządzenie Komisji (UE) 432/2012 zawiera szereg wymogów, które muszą spełnić producenci, aby móc zgodnie z prawem reklamować korzyści zdrowotne polifenoli w swojej oliwie z oliwek oraz używać oznaczenia i logo Health Claim . Fakt, że polifenole z oliwy z oliwek pomagają chronić lipidy we krwi przed stresem oksydacyjnym – fizjologicznym obciążeniem organizmu, które może prowadzić do mutacji DNA oraz chorób takich jak nowotwory, choroby serca i krwi, cukrzyca czy zaburzenia neurodegeneracyjne – jest dobrze udokumentowany. 

Według norm europejskich korzyści te pojawiają się, kiedy dzienne spożycie oliwy z oliwek wynosi co najmniej 20 g, pod warunkiem że dawka ta zawiera przynajmniej 5 mg hydroksytyrozolu i jego pochodnych.

 

The consumption of Olive Oil Polyphenols contributes to the protection of blood lipids from oxidative stress

The claim may be used only for olive oil which contains at least 5 mg of hydroxytyrosol and its derivatives (e.g. oleuropein complex and tyrosol) per 20 g of olive oil. In order to bear the claim information shall be given to the consumer that the beneficial effect is obtained with a daily intake of 20 g of olive oil.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl