Oliwa Physis of Crete 0.2 EV 2018 500ml puszka

Opis
Oliwa Physis of Crete 0.2% Extra Virgin 500ml puszka
Oliwa Physis of Crete Extra Virgin produkowana przez rodzinę Asmarianakis to najwyższej klasy limitowana oliwa z serii Premium Quality GOLD. Bardzo niska kwasowość świadczy o wysokiej klasy produkcie. Nagrodzona w 2015 roku w corocznym, prestiżowym konkursie organizowanym w UK przez Guild of Fine Food. Nagrody te zwane są często "Oskarami w świecie żywności". Najlepsza do gotowania, sałatek i zimnych potraw. Warto spróbować z kromką dobrego pieczywa.
Kod produktu: 5200387000852 Objętość: 500ml Sezon zbiorów: 2017/2018 Składniki: 100% oliwa z oliwek |
Wartość odżywcza |
w 100g |
Nagrody:


Physis of Crete to rodzinna firma, zajmująca się produkcją i przygotowaniem wyjątkowej jakości oliwy z oliwek, takiej jaka znajduje się w każdym domu na Krecie. Ta właśnie oliwa, jak również tapenada - pasta z czarnych lub zielonych oliwek oraz same oliwki to najlepsze naturalne produkty jakie może nam zaoferować nasza kraina.
Każdego roku od późnego listopada do marca, zbieramy plony naszych gajów oliwnych, które z miłością i troską uprawiamy w regionie Lassithi we wschodniej części Krety.
Kritsa to wioska u podnóża góry Kastellos, zamieszkana przez ok 2200 mieszkańców. To jedna z najstarszych osad na Krecie znana ze swoich gajów oliwnych założonych jeszcze w starożytności.
Co trzeba wiedzieć o oliwie?
- oliwa uważana jest za zdrową żywność ze względu na zawartość tłuszczów jednonienasyconych, jest kluczowym elementem diety śródziemnomorskiej
- oliwki zbiera się jeszcze zanim ostatecznie dojrzeją, bo wytłoczona z nich oliwa jest znacznie lepsza niż z uzyskana z wpełni dojrzałych owoców
- oliwa jest naturalnym sokiem z oliwek, zawierającym wszystkie wartościowe składniki owoców tj. witaminy, pierwiastki śladowe i mikroelementy, w związkuz czym jest bardzo wartościowa dla naszego zdrowia
- o jakości oliwy decyduje m.in. poziom kwasowości (ilość wolnych kwasów tłuszczowych) - oliwy extra to takie, których kwasowość jest mniejsza, niż 0,8%, oliwy premium extra to te z kwasowością poniżej 0,2%