Wersje językowe
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Czy intensywny zielony kolor oliwy świadczy o jej jakości?

Czy intensywny zielony kolor oliwy świadczy o jej jakości ?

Dlaczego oliwa z oliwek ma różne kolory?


Kolor oliwy z oliwek określają dwa pigmenty. Jeden jest zielony, zwany chlorofilem, a drugi to karotenoidy, które są żółte. 

Chlorofil odgrywa kluczową rolę w zazielenianiu roślin i pomaganiu im stać się bujnymi i zdrowymi. Zawiera mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy, co oznacza, że pomaga hamować komórki rakowe, o czym wiedzą eksperci. Badania wykazały również, że chlorofil szczególnie pomaga w walce z rozwojem komórek rakowych w jelitach, gdzie pojawiają się problemy, takie jak rak okrężnicy.

Karotenoidy to pigmenty występujące nie tylko w roślinach, ale także w algach i bakteriach fotosyntetycznych. To one powodują pomarańczowe i czerwone odcienie występujące w niektórych warzywach, roślinach i owocach. Jest to również rodzaj przeciwutleniacza, a niektóre z ponad 600 rodzajów karotenoidów stają się witaminami w ludzkim ciele. Wszystko to oznacza, że zarówno karotenoidy, jak i chlorofil są niezwykle korzystne!

Oliwa występuje w zaskakującej gamie kolorów, od ciemnozielonego po złocistożółty. Gdy oliwki są zbierane wcześnie, chlorofil jest szczególnie intensywny, co sprawia, że oliwa ma ciemnozielony odcień. W miarę trwania zbiorów kolor oliwy z oliwek zmienia się na nieco jaśniejszy, zielony odcień.

Gatunki owoców również różnią się kolorem. Niektóre oliwki dają jasną oliwę, podczas gdy inne dają ciemniejszy jej odcień. Na kolor wpływają również pigmenty w miąższu i skórce owoców.

Czy najlepsza jest zielona oliwa z oliwek?
Ani złocistożółty, ani ciemnozielony nie sygnalizują jakości oliwy. Zielony po prostu odzwierciedla zawartość chlorofilu. Mitem jest, że im bardziej zielona oliwa, tym lepszy smak oraz jej jakość.  Niektórzy producenci wykorzystują niewiedzę konsumentów i reklamują swój produkt  ze względu na jego zielony kolor.  Co więcej, chlorofil może być dodany podczas produkcji, sztucznie zmieniając kolor i w ten sposób oszukując niczego niepodejrzewających nabywców.

Ogólnie rzecz biorąc, bardziej zielone oliwy są bardziej owocowe i może trochę trawiaste. Żółta lub złota ma zwykle ostrzejszy, mocniejszy smak.

Profesjonalni sędziowie podczas degustacji oliwy z oliwek używają zabarwionego na niebiesko szkła, aby nie sugerować niczego własnym zmysłom (intensywny kolor zielony jest odczytywany przez nasz mózg jako pozytyw).

Jak przeprowadzić degustację dowiesz się z tej instrukcji.

W ofercie naszego sklepu dostępne jest naczynie degustacyjne do oliwy zgodne ze standardem "INTERNATIONAL OLIVE OIL COUNCIL" zaprojektowane do profesjonalnej analizy organoleptycznej. Naczynie to jest oficjalnym i jedynym międzynarodowym narzędziem do degustacji oliwy wyprodukowanym zgodnie z oficjalną normą: IOOC / T.20 / Doc.n.15 / Rev.1

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium