Oliwa E-LA-WON Super Premium 500ml
Opis
ELAWON Super Premium produkowana jest z dzikiej odmiany oliwek Agrielia oraz szczepu Botsikolia. Charakteryzuje się bardzo niską kwasowością, posiada intensywną "owocowość" w połączeniu z mocnym, zrównoważonym, pieprznym posmakiem. Każda butelka dopełniana jest azotem, dzięki czemu do momentu otwarcia zachowane zostają wszystkie parametry chemiczne i organoleptyczne.
Agrielia lub Agrelos to dziki krzew oliwny o długiej żywotności, praktycznie nieśmiertelny. Znalezione w nim substancje farmaceutyczne mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i chronią serce. Wśród korzyści, jakie oferuje oliwa z dzikich oliwek jest obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, co pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tętnic i zapobiega zakrzepicy. Ponadto obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, poprzez wzmocnienie wchłaniania wapnia na budowe kości szczególnie u dzieci. Koncentracja witaminy E spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Botsikolia to cenny podgatunek drzewa oliwnego, który rośnie w regionie Ilia w Grecji i ma unikalne właściwości. Ciekawostką jest, że to odmiana mateczna hiszpańskiego drzewa oliwnego Arbequina. Według odnalezionych hiszpańskich dokumentów, drzewo zostało sprowadzone z Grecji do Hiszpanii i posadzone w powiecie Leida w Katalonii.
E-LA-WON podtrzymuje tradycję od pokoleń. Nasza oliwa jest wynikiem wielu dziesięcioleci doświadczeń. Jakość naszych produktów to dziedzictwo naszych dziadków, a pięć pokoleń tradycji nauczyło nas szacunku dla darów natury. Naszym celem jest oferowanie oryginalnej oliwy E-LA-WON, tak czystej jak 3500 lat temu. Nasze gaje oliwne znajdują się tuż obok starożytnych Mykenów, uprawiamy je w sposób przyjazny dla środowiska, jednocześnie chronimy ekosystem przed zanieczyszczeniami i czynnikami chemicznymi. Wierzymy, że dobry produkt powinien być opakowany w odpowiedniej jakości butelki, stąd niepowtarzalny wygląd naszych produktów. Oliwy E-LA-WON zdobyły uznanie niemal na całym świecie, rokrocznie wygrywając wiele prestiżowych konkursów.
Producent: E-LA-WON
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 07.2023 |
Certyfikat BIO | Nie |
Sezon zbiorów: | 2021 |
Pojemność: | 500ml |
Opakowanie: | szkło |
Gatunek oliwek: | Botsikolia |
Region pochodzenia: | Peloponez |
Kwasowość: | 0,18% |
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 | Tak |
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) | Nie |
Polifenole: | 1001-2000 mg/kg |
Ilość polifenoli: | 1318 mg/kg |
Wczesny zbiór: | Tak |
Oliwa niefiltrowana: | Nie |
Oliwa smakowa: | Nie |