Gojnik górski (sideritis raeseri) 40g BIO
Opis
Nazwa łacińska pochodzi z greckiego słowa „sidero” co oznacza żelazo.
W starożytności gojnik górski był jednym z najważniejszych ziół wojennej apteki. Nie tylko pobudzał, ale również przyspieszał gojenie się ran po walce – stąd nazwa gojnik.
Był poświęcony bogom Olimpu, ponieważ rośnie naturalnie w górach na wysokości 800-2800m n.p.m. Na terenie Grecji rośnie 12 odmian gojnika.
Najbardziej popularna i lubiana herbatka przez Greków, przez osoby starsze jak i dzieci. Ma wyjątkowy smak i aromat. Nadaje się do picia na gorąco jak i na zimno, z dodatkiem miodu lub cytryny. Doskonały napój orzeźwiający na początek dnia. Może być spożywany bez ograniczeń tzn. nie ma żadnych przeciwwskazań co do jego spożycia.
Zastosowanie:
- Wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera oraz jest skuteczny w leczeniu ran (potwierdzone badaniami)
- Stosowany na przeziębienia i choroby układu oddechowego
- Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne
- Doskonały na bóle żołądka i problemy związane z trawieniem
- Zawiera żelazo, idealny dla osób z anemią
Przygotowanie: 1-2 gałązki gojnika wystarczają na 750ml naparu. Po przepłukaniu zimną wodą zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-7 min.
Składniki: gojnik* (sideritis raeseri) - całe gałązki / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo UE
Producent: Greco
Więcej informacji
Najlepiej spożyć/zużyć przed: | 12.2026 |
Certyfikat BIO | Tak |
Masa netto: | 40g |